Platform voor Visuele Antropologie
 • Go native!

  Word lid

  Registreer en go native binnen Camera Lucida.

   Voordelen zijn onder meer:
  • Maak een visueel antropologen profiel
  • Vind geïnteresseerden voor je project(en)
  • Stel vragen in het forum

Camera Lucida ziet het licht

Visuele sociale wetenschap in Amsterdam, daar kan meer mee!

Het platform Camera Lucida kent vele vormen en evenzovele doelstellingen. Er is echter één visie die alles binnen het project met elkaar verbindt: visuele sociale wetenschap in Amsterdam, daar kan meer mee! Deze website is voortgekomen uit het verlangen van veel mensen om meer te doen met de visuele dimensies van de sociale wetenschap dan tot nu toe mogelijk was in Amsterdam. Camera Lucida is er om:

 • film, fotografie en visuele methoden & technieken op unieke wijze te verweven in het onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam
 • een archief aan te bieden van visueel antropologisch en sociologisch materiaal
 • algemeen geïnteresseerden kennis te laten maken met visuele sociale wetenschap
 • zelfstandige fotografen en filmmakers met een sociaalwetenschappelijk perspectief een podium te bieden om hun materiaal te laten zien en te verspreiden
 • film, fotografie en visuele methoden & technieken op unieke wijze te verweven in het onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam
 • te lezen en te discussiëren over wat er wereldwijd in de visuele sociale wetenschap gebeurd

 

Echter…

Veel van het bovenstaande is nog toekomstmuziek. Camera Lucida is een project in ontwikkeling. De inhoud, de vormgeving en de redactie er achter moeten alle nog vorm krijgen. Vanaf heden is er wél:

 1. Toegang tot duizenden uren etnografisch film materiaal dankzij de Alexander Street Anthropology database, aangekocht door de Universiteit van Amsterdam. Voornamelijk Angelsaksische klassiekers zijn hier te bekijken.
 2. Onze eigen collecties, te weten die van Stichting Vista, het Asian Cinema Center en een aantal jaargangen van het Beeld voor Beeld festival zijn te raadplegen op deze website.

  Een team van vrijwilligers is het afgelopen jaar druk bezig geweest met het digitaliseren van de collecties, waardoor een groot aantal films digitaal kan worden aangeleverd.

  We hopen in de toekomst veel meer films digitaal beschikbaar te maken. Ook blijft het mogelijk om DVD’s te huren.

 

Tips voor docenten en studenten die antropologische films willen bekijken

De eerste stap is om te zoeken in de database van Alexander Street Anthropology (ASA), genaamd “Etnografic Video Online”. Dat kan via deze zoekfunctie of via de Universiteitsbibliotheek. Aangezien de films alleen door studenten en docenten van de aangesloten universiteit bekeken kunnen worden krijg je alleen toegang vanaf een UvA-locatie of via VPN. Lees meer hierover in ons handboek. Als de gewenste film niet te vinden is in de ASA-archieven, bijvoorbeeld omdat het een Nederlandse of niet-Angelsaksische film betreft, zoek dan in onze archieven via onze eigen Mediatheek. Kies de film die je wilt hebben en stuur een e-mail naar de redactie met een verzoek voor gebruik van de film.

 

Geschiedenis

Camera Lucida is een initiatief van dr. John Kleinen. De ontwikkeling er van is officieel van start gegaan op 1 februari 2012, na een korte proefperiode van twee maanden. Voor de eerste opzet van de website met filmarchief werd het project onderdeel van het Grassrootsprogramma van de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens werd Camera Lucida uitgekozen als Innovatieproject om binnen de UvA nieuwe mogelijkheden met video en ICT uit te proberen. De eerste uitwerking van dit project werd vanaf september 2011 uitgevoerd door drie studenten Culturele Antropologie: Ella Oosterwijk, Michel van der Kolk en Ruben Sibon. Onder leiding van Kleinen en in samenwerking met Jean Hellwig (stichting Vista) werden de keuzes gemaakt die tot het huidige resultaat hebben geleid.